Tibet’in kiyisinda

Shangri-La’ya varmamiz yesil daglarda tirmanarak ve sonra kahverengi platolari gecerek 2 bucuk saat kadar surdu. Gectigimiz vadiler ve gecitler agaclarla, daglardan inen su kaynaklariyla kapliydi. Tibet platosunun seviyesine geldikten sonra karli daglarla cevrili kahverengi topraklarla karsilastik. Yak okuzu bu bolgenin en buyuk gecim kaynaklarindan olmali, her yerde ciftlikler ve suruler gorduk.

Kasabaya geldigimizde arac bizi tarihi kasabanin girisine birakti. Cil yavrusu gibi dagildik ve kalacak yer aramaya basladik. Girdigimiz gibi buldugumuz temiz bir misafirhaneye yerlestik, diger herkesin de begenerek geldigi.

Shangri-La 3270 metre irtifada, Tibet ozerk bolgesinin sinirinda, halkin cogunlugunu Tibetlilerin olusturdugu, yerel Tibet kiyafetli kadinlarin ortalikta gezindigi, Yak etinin kurutularak saklandigi, 700 rahibin yasadigi Cin’in en buyuk manastirinin oldugu, gollere, buzullara ve bir suru trekking rotasina sahip guzel bir kasaba. Buradan daha kuzeye gidemiyoruz, mart ayinda Tibet yabancilara kapandi.

Irtifa 3000’in uzerinde oldugu icin vucut dengesinin alismasi icin ilk gun pek birsey yapmamak gerekiyor. Etrafta hafif tempo dolasarak ve sonra da yak eti yahnisi yiyerek gunu bitirdik.

Burayla ilgili cok ama cok hos birsey var. Kasabanin ortasinda kocaman bir meydan var, butun sokaklar o meydana cikiyor desem cok yanlis olmaz. Tibet kulturunde dua tekerlegi diye bir sey var, onu cevirerek dua ediyorlar. Hergun aksam saatine dogru, 7 gibi mesela, koyluler buyuk tapinaga cikip dua tekerlegini ceviriyorlar, sonra kosup meydana geliyorlar. Koyluler derken yaslisindan gencine, erkeginden kadinina hepsi. Derken meydanin kosesinden yumusacik, cok seri olmayan bir muzik sesi yukselmeye basliyor ve hep beraber Tibet dansi yapiyorlar. Herkes halka gibi siralanmis toplulugun bir ucuna ilisiyor bir anda, halay cekercesine dans ediyorlar. Her gun!

Ertesi sabah kasabayi gezerken bir peynirci bulduk, Cin’e geldigimizden beri ilk defa. Yak sutunden yapilan, cok yagli ve 9 aylik bir tekerlekten kesilmis bir dilim peynirle, daha once bahsettigim Naxi ekmegini kombine edip guzel bir kahvalti ettik. Bal, domates ve cay ile tamamladigimizda kombinasyonu evdeki kahvalti gibi oldu. :) Sevindik! Yine buyuk yuruyuslere kalkismadik. Kasabayi biraz daha dikkatle gezdik, dukkanlara baktik. Sonra da kasabanin arkasindaki tepedeki tapinaga ciktik.

Gordugumuz diger tapinaklardan biraz farkli Tibet tapinaklari. Resimler, renkler, heykeller ve Buda’ ya giydirilen aksesuarlar bir hayli degisiklik gosteriyor. Goze batan en buyuk fark dua kagitlari bence. Metrelerce uzunlukta dua kagitlari asili oluyor bir uctan bir uca, rengarenk. Belki bizim karinca duasi, koruma duasi gibi dualar midir acaba bunlar diye konusuyoruz aramizda.

Tirmandigimiz tepe cok yuksek olmamasina ragmen, daglarla cevrili platonun dort bir tarafini gorebildik.Shangri-la
Tarihi kasabanin etrafini yeni sehir sarip sarmalamis. Aslinda Dali’de de, Lijiang’da da durum bu sekildeydi. Turistler icin restore edilmis tarihi kasabanin etrafi yeni sehir tarafindan sarilmis ve aslinda halk orada yasiyor. Hazir tepedeyken yarin yapacagimiz bisiklet turu ile nerelere nasil gidecegimizi planladik.

Bir kac gundur surekli karsilastigimiz leyleklerle bir grup olusturmusuz gibi olmustu. Her karsilastigimizda tekrar sohbete oturuyorduk. Nerden geldin, nereye gidiyorsun, tecrube aktarimlari ve ardindan gorup ogrendiklerimize dair birseyler. 2 gunluk kanyon yuruyusunun ardindan herkes tatil modunda.

Hava ogleden sonra cok soguyor burada. Gunduz 8-10 derecede seyrederken 5’den sonra sifirin altina iniyor muhtemelen. Sicaklik farki cok fazla gece ile gunduz arasinda. Odalarimizda herhangi bir isitici yok, yataklarda elektrikli battaniye mevcut. Dolayisiyla yatakta oturmak dizinda odada oturmak imkansiz. Herkesin toplanma yeri misafirhanenin sahiplerinin evindeki kuzinenin basi haliyle ve beles cay var. Herkesin paylasacak o kadar cok seyi var ki… Biz onlarin yaninda pek taze leylekleriz. En yakin zamanda yola cikan kisi yola cikali 6 ay olmus. 17 aydir yolda olan Thomas (ingiliz arkadas) aramizdaki en uzun suredir evden uzakta olan kisiyken, 40 yildan fazla bir suredir butun dunyayi gezen Chris ise en cok gezen kisi olabilir.

Burada insan iliskileri ve turistik yapilasma arasinda negatif bir bag olduguna dair dusunceler olustu aklimizda. Bolca fikir gelistirdik ama bir baska zaman paylasilmak uzere.

As & Em yuksek irtifalardan bildirdi.

Bu yazı Çin, günce içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s