Bugun ben bu yaziyi yazarken takvim 3 Mart’i gosteriyor. Biz Cin’e geleli 5 hafta oldu, hatta 6. haftayi bitirmek uzereyiz. Gectigimiz zaman icinde neler oldu coklukla biliyorsunuz zaten. Ama bir onceki yazimda mekan-zaman bosluklarini dolduracagimi soylemistim, bakalim ne zaman neredeymisiz biz?
Yunnan eyaletinin Lijiang sehrine geldik 27 Subat pazar aksami, 3 bucuk saatlik dag-tarla manzarali bir yolculukla. Lijiang Dali’ den daha da kuzeyde. 1 gece Lijiang’da kalip dinlendikten ve irtifaya alistiktan sonra (Lijiang 2400 metre yukseklikte) 1Mart sali sabahi Sicrayan Kaplan Bogazi’na (Tiger Leaping Gorge) gitmek uzere yola ciktik. Ogle saatinde iki dag arasinda kalan kanyonun baslangicina vardik ve yurumeye basladik. Yuruyus rotasi ustundeki bir yerde 1 gece konaklayarak 2 Mart ogleden sonrasi rotayi tamamlayip, 3binlerdeki Shangri-la ‘ya gitmek uzere daglardan ayrildik. 2 Mart aksamindan beri Tibet bolgesi olarak da anilan Shangri-la’ dayiz. Oksijen az, gunduz gunes cok guzel isitsa da golge inanilmaz serin, gece ise dondurucu derecede soguk. (tam bir yayla havasi)
Gectigimiz 5 haftada Hunan, Jiangxi, Zhejiang, Jiangsu, Shaanxi, Henan, Sichuan ve Yunnan eyaletlerinden az-cok degisik izlenimler alarak gectik. Cin ‘in en buyuk 3 sehri; Beijing, Shanghai ve Guangzhou’yu gorduk. Yunnan eyaleti icin heryerde, “burayi gordukten sonra Cin’de Kunming’den doguya, baska bir yere gitmek istemeyeceksiniz!” diye yaziyordu. Kunming bu eyaletin en buyuk sehri. Dolayisiyla Cin seyahatimizi Yunnan ile noktalayacak olmamiz, en onerilen bolgeyi gorup Cin defterini simdilik kapatmak icin harika bir son olacak.
Ne diyordum? Mekan-zaman!
22 Ocak cumartesi Guangzhou’dan giris yaptik Cin ‘e ve o gece Guangzhou’da kaldik.
23 Ocak pazar aksami Nanchang’a (Jiangxi eyaletinin en buyuk sehri) giden trene bindik ve 24’u sabahi Nanchang’a vardik, o gece Nanchang’da konakladik. Haliyle kuzeye ilerledikce hava hafiften sogumaya basladi. Tropikal iklimin golgesi elini etegini cekince ustumuzden, birer kat daha giysi giydik ustumuze.
25 Ocak sali gecesi Hangzhou’ya giden trende kendimize yer bulup, 26’sinin sabahi cok erken saatte vardik ove ove bitiremedigimiz, ilk firsatta tekrar gitmek istedigimiz Hangzhou ‘ya. Cok guzel gunler gecirdik burda -hatirlarsiniz-, 29 Ocak cumartesi sabahina kadar.
29 Ocak sabahi hizli tren teknolojisinin onunde saygiyla egilip yaklasik 1bucuk saatlik bir yolculukla Shanghai’ in hengamesinde bulduk kendimizi. 3 subata kadar Shanghai ‘da kaldik.
3 Subat persembe gunu, yine hizli tren icadiyla yaklasik yarim saatte Suzhou ‘ya kactik Shanghai’dan ve o gece Suzhou ‘da kaldik.
4 Subat cuma aksami Xi’an ‘a giden gece trenine atlayip, 5 Subat cumartesi sabahi Xi’an ‘da gunesli bir gune actik gozumuzu. Hatirlarsiniz, sezon gocu nedeniyle bir sonraki gunku trende yer bulamadigimiz icin ruzgar gibi gecmisti Xi’an. Hemen ayni gunun aksaminda Beijing trenindeydik, yine gece treni.
6 Subat pazar, eksik olmasin gunesle karsiladi Beijing bizi. Sonraki gunlerde misli misli burnumuzdan getirdi o ilk gunku parlak gunesi. Kar bile yagdi ya hani… Yine de gunlerce kaldik Beijing’de, malum gidilecek cok yer var. Cin Seddi’ne gitmek icin de en uygun yerlerden biri burasi.
14 Subat pazartesi aksami gece treniyle Zhengzhou’ya dogru yola ciktik. Bir sonraki gun sabah erken saatte zhengzhou’ya varip, gidecegimiz yere gidip, aksam saatinde de buradan ayrildik (yine sezon gocu nedeniyle). Bu da bizim 15 Subat gecesi Zhengzhou’dan Chengdu’ya giden trende oldugumuz anlamina geliyor.
16 Subat carsamba gunu aksam saatinde ulastik Chengdu’ya (neredeyse 21 saat tren yolculugundan sonra). Sehirlerarasi otobus duragina en yakin misafirhaneye attik kendimizi ve 17 Subat sabahi cantalarimizi burada birakip, kucuk birer sirt cantasiyla Chengdu’ya 2 bucuk saat mesafedeki Leshan’a gittik. Leshan’i hatirlarsiniz “kucuk kentin buyuk budasi” ‘ndan. Tabi bir de olayin “hem ziyaret hem ticaret” kismi var; 1 ay daha Cin’de kalma hakkimiz oldu.
Bir gece Leshan’da kaldiktan sonra 18 Subat cuma aksami Chengdu’ya geri donduk. Tibet planimiz suya dusunce yeni yollar planladik, biraz da dinlendik (meger ne yorulmusuz!). Ardindan 23 Subat carsamba gunu oglen saatinde Chengdu ‘dan ayrildik.
24 Subat persembe sabahi Kunming’e vardigimizda yaklasik 22 saatimizi trende gecirmistik. Yolda muhtesem manzaralar akmisti penceremizden ve iklim gozle gorulur bicimde degismisti artik. Belli ki Yunnan farkli bir mevsimi yasiyordu.
Gerisini biliyorsunuz zaten: 25 Subat cuma gecesi gece treniyle Dali’ye dogru yola ciktik Kunming’den, Kunming’in batisina. Sabahin erken saatinde, gun daha agarmamisken otobus duraginda otobus bekledik Dali ‘de. 1 gece burada kaldik ve sonra kuzeye dogru devam ettik. Sonra Lijiang, sonra Shangri-la.
Shangri-la ‘dan sonra guneye geri donecegiz, 7 Mart pazartesi Kunming ‘de olacagiz tekrar.
8 Mart Sali aksami icin Vietnam ‘a, Hanoi ‘ye ucak biletimiz var. Neden ucuyor oldugumuz ayri bir hikaye zaten, baska bir zaman anlatilacak. Ama demem odur ki, 8 Mart sali aksamindan itibaren artik Cin sinirlari icinde olmayacagiz. Cin ‘de 46 gunu bitirdikten sonra Vietnam ‘da yeni maceralara atiliyor olacagiz.
Bakalim yeni gunler neler getirecek.
Iste mekan-zaman zinciri budur dostlar.
Sevgiler, saygilar…
Kısa bir aradan sonra mekan-zaman zincirini çok keyifle okudum sevgili leyleklerim.Vietnam seyatinizin daha keyifli gecmesi dilegimle sizi cok opuyorum
doğan anlamadı :))
gelsin ben ona tekrar anlatayim:)
ne yalan soyliyeyim bende anlamadım hacı adayı.
solucan molucan yiyoruz, akrep avlamaya çalışıyoruz. bilmemnerede çamur banyosu yaptık, domates fest.e katıldık, burada şansa bigfour 2011 vardi ona gittik, jet li ile karşılaştık fln gibi şeyler de yazsanız da ebebebelee diye okusak =)