Diyelim ki seyahate çıkıyorsunuz. Uzun kısa hiç farketmez, acaba gideceğiniz yerin sağlık koşulları neler? Siz bu sağlık koşullarına uyum sağlamak için neler yapmalısınız? İlaç mı almanız lazım, aşı mı olmanız lazım, sakınmanız gereken belirgin birşeyler var mı? İşte bu soruların cevaplarına sahip, başvurabileceğiniz yegane birim Seyahat Sağlığı Danışma Merkezi (SSDM).
Bir çoğumuz varlığının farkında bile olmasak da, havaalanında hastalık taşınması riskini denetleyen, seyahate çıkarken gerekli sağlık ihtiyaçlarımızda danışmanlık eden, cenazelerimizin geçirilmesini sağlayan, şaşırtıcı ama gerçekten işleyen bir birim. Güzel yurdumun nadir işe yarayan devlet kuruluşlarından bir tanesi. Aynı zamanda uluslararası geçerli aşı karnelerini de onlar düzenliyorlar.
Biz seyahatimizden 1 ay önce kendilerini ziyaret edip yapılması gereken aşılarımıza ve yapılması gereken tarihlere karar verdik. Randevulaştık. Aşıların korumaya başlama süreleri değişiklik gösterdiği için en uygun zamanı onlar tavsiye ediyorlar zaten. İkimizin de tetanoz aşımız vardı zaten, Hepatit A aşılarını eczanede hallettik, Hepatit B aşılarımız da vardı. SSDM’de polio ve tifo aşılarını olduk. Buradaki doktor hanım bizimle çok ilgilendi ve Hong Kong’a ulaştığımızda Japon ensefalitisi aşısı olmamız gerektiğine dair bizi iyice tembihleyerek gönderdi.
Seyahat Sağlığı Danışma Merkezi tüm havaalanlarında mevcut olsa gerek. Bizim gittiğimiz birim Sabiha Gökçen Havalimanı’nın giden yolcular kısmının en sağ dipteki kısmındaydı. Kapısı herkese açık, randevu almanızda fayda var.
http://www.hssgm.gov.tr/seyahat/seyahatsagligimerkezi.aspx
Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Sağlık Denetleme Merkezi ve Bizden bahsetmeniz beni çok mutlu etti.
Seyahatinizi gıpta ve merakla takip ediyorum.
Seyahatinizin umduğunuz gibi geçmesi dileğiyle Sevgiler
Dr.Özlem Gündüz