Dogru canta secimi seyahat icin yapilacak en onemli baslangic hamlesi olabilir. Bu konuya ozel ilgi gosterilmesini oneriyoruz o yuzden.
Canta incelemesine basladigimizda fiyatlarin ucuklugunu gorunce sok olmustuk. Alti ustu sirt cantasi yahu demistik. Markaya, malzemeye ya da modele gore akil almaz derecede buyuk farkliliklar gosteriyor cantalar. Biz markadan ziyade ozellikleri dikkate aldik.
Oncelikle rahat bir bel yapisi olmasi cok onemli, hatta yegane onemli konu. Ancak canta dukkanlarina yapilacak ziyaretlerde bunun secimini yapabilirsiniz. Degisik modelleri, iclerine doldurtacaginiz 15 kiloluk yuklerle sirtlayip 3-5 dakika dukkan icinde dolanarak denemek mumkun. Bel, ve omuz ayarlarindan bu deneme yontemiyle iyice emin olduktan sonra secim yapmakta fayda var. Hedefimiz agirligi omuzlarimizda tasimak degil, uygun sekilde bacaklarimiza aktarmak.
Bir diger onemli secim saglam sirt yapisinin temelini olusturan aluminyum barlarin konumunun ve seklinin degerlendirilmesi. Aluminyum barlar ne mi? Cantanin sirtina mantikli bir sekilde yerlestirilmis, cantayi dik tutmasindan ote cantanin agirliginin omuza degil kalcaya aktarilmasini saglayan sirt destegi diye tanimlayabiliriz. Iceriden ya da disaridan (internal frame, external frame) olacak sekilde yerlestirilmis olabilir bu yapi. Biz iceriden olan yapiyi tercih ettik. As’in cantasinin sirt profili kareydi ve 2-3 yerden kiris ile baglandigindan gayet saglam bir yapiya sahipti, neredeyse butun agirligi duzgunce bel kemerine aktarabiliyordu. Benim cantamda 2 metal serit var, birbirleriyle bagli degiller ama kendilerine yapilan yere gomulu duruyorlar. Tam kati, esnemez bir sirt yapisi olusturmuyor ama yine de beklenen gorevini yerine getiriyor.
Bu yapinin agirliginin cantanin toplam agirligina etkisi oldugundan hafif bir yapi secmeli. Cantanin kendi malzemesi de hafif olmali ki cantayi henuz doldurmadan 3-4 kiloyu baslangicta kaybetmeyelim. Ucaklarda 20-25 kilo gibi limitler olacak check-in yapabilmek icin ve bazen bu limitleri asmak inanmazsiniz cok kolay. Phnom Penh’den ayrilirken limiti gecen agirligi azaltmak icin 45 derece kavurucu sicakta bot ve kar montlarini ustumuze giymistik check-in gorevlilerinin saskin bakislari altinda.
Canta malzemesinin cok pahali yagmur gecirmez ozel bir malzeme olmasina gerek yok sanki. Hemen hemen butun cantalarin altinda bir haznede yagmurluk var, %100 su gecirmez, gerektiginde cantaya geciriyorsun yagmur derdinden kurtuluyorsun.
Bizim cantalarimizda en rahat ettigimiz ozellik onden de cantaya ulasabiliyor olmamizdi. Surekli tepeden diplere dogru kazi yapmak zorunda kalmiyorduk. Hatta bence uzun yolculukta onden acilir canta olmazsa olmaz :).
Bir suru ivir ziviri, cantanin icine kara delige bosaltir gibi bosaltmak yerine cantanin en az 3-4 ayri cebi olmali. 2 yanlarda, 1 onde, 1 kafasinda. Birinde adaptor, pil gibi nesneleri tasiyordum, birinde krem sabun gibi seyleri. Ondeki fermuarlida sampuanlari, cantanin kafasinda da hafif, kaybolmasini istemedigim seyleri.
Esyalari yerlestirirken agirlik merkezinin karin hizzasinda olmasini saglamali diye tavsiye ediyorlar. Yani cantanin ustlerine dogru agir malzemeleri koymamaya ozen gostermeli ki belde agri yaratacak bir kuvvet olusmasin. Ayrica cantada tasinacak agirligin kendi agirliginizin 3te 1ini gecmemesini tavsiye ediyorlar. As ne yazik ki bu formule uymuyor, 3te 1i deyince hic bir esyasini yanina alamiyor garibim.
Degisik cantalari deneyip, bir suru yorumu okuduktan sonra, internetten fiyat/performans oraninda uygun bir urunu siparis etmistim kendim icin ebay’den. As ise siki bir pazarlikla Meydan’dan aldi kendininkini. Iyi insanlar, cok yardimci oldular baska konularda da (reklam kokan hareketler bunlar, uyuma meydanav, sahip cik bize :)).
Iste sirtcantalinin sirt cantasi dostlar. Bosuna sirtcantali demiyorlar, olayin sirri sirt cantasinda.