Leyleklerden tatil onerisi

Yaz aylarinin ortasi geldi, burada kis aylarinin ortasi gelmis olsa da. Gec gelen bir yaz mevsimi olmus duydugumuza gore. Gerci aradaki acigi kapamak icin cift kat sicak yapmayi uygun gormus geldigi gibi, saglik olsun. Herkes kendini kizgin kumlardan serin sulara atmaya baslamis, Istanbul’dakiler basta olmak uzere.
Ehh artik karpuz kabugunun denize dususunun ustunden haftalar gectigine gore herkesin aklina tatile cikmak, biraz motoru sogutmak gibi dusunceler dusmeye baslamis olmali. Ya da coktan donuyor musunuz acaba tatilinizden? Eger yakaladiysak henuz tatilini degerlendirmemis olanlari, bizim bir onerimiz olacak tatile ne zaman cikacagina ve nereye gidecegine henuz karar vermemis olanlara ya da kararini degistirmeye acik olanlara.

Bizim yillardir gittigimiz, denizine, dogasina ve havasina doyamadigimiz bir koy var Datca yolu uzerinde, Marmaris’ten ciktiktan 25 km sonra. Inbuku koyu diye bilinen bu yerde Orman Bakanligi’na ait bir kamp yeri var. Dogru zamanda gidildiginde abartisiz Turkiye’nin en iyi tatil mekani olarak nitelendirilebilir burasi. Orda bir tatile ne dersiniz?

Dogru zaman derken neyi kastettigimi aciklayayim once. Mayis aylarinda gelmeye baslayan kampci aileler yaz sonuna kadar butun kamp alanini doldurur Inbuku’nde. Ufacik bir cadir bile koyacak yer bulamayabilirsiniz temmuzda giderseniz. Genelde ogretmenlerden, emeklilerden, tiyatro-opera gibi yazin uzun aralar veren kurumlarda calisanlardan olan bu ailelerle tanisip kaynasmak, mutlu, sakaci toplu kalabaliklar olusturmak cok kolaydir ve cok eglencelidir. Ama kalabaligin getirdigi sorumluluk, kosusan cocuklar, kumsala baglanmis onlarca sandal bu donemi dogru zaman olarak secmeyisimizin temel sebebidir. Dogru zaman okullar acilmadan hemen once, eylul basinda, herkesin ayrilmasiyla kampin bosaldigi donemdir bizce. Ramazan sebebiyle bu sene agustos sonu gibi de bosalacaktir diye tahmin ediyorum.

Deniz her zaman tertemizdir ama bu donemde daha bir berrak olur sanki, aciktan gecen gezi teknelerinin yogunlugu azalir, gece yarisi denize girdiginde maraz cikaran olmaz, kumsalda kimseyi rahatsiz etmeden mangalini yakarsin ve raki masani kurarsin.

Daha nice mukemmel guzellikler sunar bu koy.

Dalgasiz bir deniz, karsida Datca Yarimadasi’nin etrafindaki koylari saran tepelerin manzarasi, cam agaclarinin kokusu, arilarin viziltisi, snorkel ve gozlukle saatlerce seyrederek dolasabileceginiz ve bu esnada sirtinizin nasil yandigini bile anlamayacaginiz guzellikte kayaliklar ve piril piril bir gokyuzu. Tayland kumsallarinda 1 ay yerine Inbuku’nde 1 haftayi tercih ederim. Seyahatimiz sirasinda, Tayland’da denize girdikten sonra vardigim sonuc budur dostlar.

Bu arada tatil aliskanliginin cok cesitlilik gosterdigi malum. Hersey dahil tatil adamlari olmadigimiz icin biz, yemeyecegin kadar yemek yemek ve surekli tembellik etmeyi tatil olarak gormedigimiz icin konfor tatili oneriyor olmamiz pek mumkun degil isin gercegi. Haydi kalk gidelim demeden evvel onerdigimiz tatilin baska detaylarini da aktarmam lazim.

Oncelikle bir cadirda kalacaginizi, ustelik o cadiri da kendinizin getirmeniz gerektigini soyleyeyim. Cadirli deniz tatili zor zanaattir. Cadira islak giremezsin, ayagindan bacagindan kum tasimak istemezsin, icerden disariya- disardan iceriye ses gecisi cok kolaydir, sinek ve boceklere karsi cadirin fermuarini 1 dakika bile acik birakmamalisin, yerde bir mat uzerinde yatarsin (sisme yatak iyi bir alternatif), sabah erken uyanirsin, sicaktan oglen girip uyuyamazsin ve ufak alanda yasamanin cesitli zorluklari diye devam eder.

Boyle siralayinca pek yapilasi bir seymis gibi gelmedi simdi kulagima. Ama avantajlari da az degil, hemen kesmeyin faturayi. Gunluk 8-10 liradir elektrik dahil cadir yeri, ogrenci kimligine yari fiyatina. Hadi bu yil herseye zam geldi, olsun olsun 16-20 lira olsun. Cadir parasi haa, yanlis anlamayin adam basi degil! Bir cadirda cadirin aldigi kadar insan kalabilir. Bir woswosa kac tane fil sigdirabilirsiniz hesabi. Elektrik icin de 20~30 metre uzatma kablonu kendin getirmelisin. Biz elektrik kullanmiyorduk genelde ama kullanirsan yaninda kettle veya elektrikli tekli ocak gibi seyler getirip kullanabilirsin, buzdolabini bile takabilirsin prize, engel yok. Ofis tipi dolap kiralayan birisi de var orada. Ama en rahati piknik tupu ya da bizim gibi kamp ocagi getirmektir, isik kullanmayip mumla ya da ay isigiyla aydinlanmaktir. Tercih meselesi. Zira tum elektronik aletlerini tasimak isteyenleri egelleyecek hicbirsey yok. Mumunuzu da goz altinda tutmakta fayda var, yangin ciksin istemeyiz.

Gelelim kamp yeri ozelliklerine. Buraya dikkat! Ben bunu beklemiyordum, bana boyle soylenmemisti demeyelim, dikkatli okuyalim.
Bakkal yok! Bar yok! Hazir yemek ya da restoran yok! Sezlong yok (aslinda bir kac tane eski tip tahta sezlong var), kum yok (kumsal tastan), muzik ve ruslar yok!
Onun yerine cok iyi bakilmamis, goze hitap etmeyen kirik dokuk dus ve tuvaletler var, denizden cikinca tuzunu    atmak icin 2 yerde acik dus var binlerce ari ile paylasabilecegin (sokmazlar, kardes kardes tatli su dusu aliriz birlikte), ufak bir iskele var, bulasik ve camasir yikamak icin tezgahli kocaman bir mutfak kulubesi var. Cadiri iskele tarafindaki dusa degil de diger dus diregine yakin kurmanizi oneririm. Boylece hem dus-tuvalet ‘e daha yakin (goreceli, yine uzak sayilir koku endisesi olmasin) hem de cop konteynerlarindan cok uzak olmus olursunuz. Iskelede oynasan cocuklarin gurultusu de gelmez.

Kimi sabahlar erken saatte bir balikci, sandaliyla iskeleye yanasip taze balik satar. Bir de minivan araciyla gelip 3-5 birsey satan birileri vardir, her sene olmayabilir. Eskiden iskeledeki bufeyi isleten birileri vardi mesela, cok da hos sohbet insanlardi. Sonradan duyduk ki onlara bir katakulli yapip gondermisler alkol satiyorlar diye, son ziyaretimizde goremedik onlari. Bir diger alisveris alternatifi sahildeki kayaliklardan yuruyerek 1 saatte ulasabileceginiz Cubucak Kampi’ndaki bufedir. Bu kamp isletmesi ozel oldugundan diye tahmin ediyoruz Inbuku’nden daha bakimli, daha temiz oldugu gibi birazcik da tuzludur oraya gore. Ama hala ucuzdur herhangi bir otele motele gore. Birbirlerine cok yakin olmalarina ragmen Inbuku’yle ayni tadi vermez burada yuzmek ya da denize dogru bakmak; yine de guzeldir.

Boyle anlatinca cok dertli gibi gorunse de bu tatil, degildir aslinda. Marmaris cikisi Kipa’dan haftalik alisverisinizi yaparak hazirlikli geldiginiz takdirde hic bir sorun yasamazsiniz. Taze ekmegi arabasiyla gelen kisiye siparis edebilirsiniz, soguk bira icin yol yordam bulunmus, onu gittiginizde kendiniz kesfedersiniz :). Piknik dolabi diye bildigimiz kutuya bolca buz doldurup peynir, yogurt ve et gibi bozulabilir seyleri onda saklayabilirsiniz (ama herseyi degil sadece cabuk bozulanlari). Bolca mangal komuru aldiginiz takdirde her gun kozde patates, patlican ve bilimum sebze olayina girersiniz. Dolap kullanimi icin onerim kapagini gunde sadece 1-2 kez acmaya ozen gostermeniz, golgede ve serin bir yerde saklamaya calismanizdir, buz kolay bulunan birsey degil tabi.

“Bu nasil tatil anlamadim ben!”, dediginizi duyar gibiyim. Milyarlari tatile gommeye alistik, gelsin yemekler gitsin icecekler. Yiyemeyecegimiz kadar yemegin acik bufede durmasi hosa giden, hazir ve nazir olduklarini bilmeye odeniyor paralar. Kalabalik sebebiyle pis oldugunu dusunerek girmedigim havuz basinda guneslenmek ve guzel ablalara bakmaktir dinlenmek dedigin.

“Neden yemek yapmak ile ugrasayim ki zaten evde yapiyorum ya!”, “neden rahatsiz yerde yatayim ki, zaten bir haftacik tatilim var!”, “Neden rakimi buzsuz icmek zorunda kalayim ki!” gibi sorulariniza verecek bir cevabim yok. Bizim aklimiza gelmedi boyle seyler. Neden gelmedi?

Bulabileceginiz en mukemmel deniz oradadir. Bahsettigimiz donemde cok az insan oldugunu hesaba katarak size ozel bir mekan olacagi soylenebilir. Ayin konumuna gore ya sinirsiz yildizlari seyredebilir ya da yakamoz ve mehtabin tadini hic isik kirliligi olmadan cikarabilirsiniz. Deniz gozlugunuz sasirtici bir sekilde sinirsiz berrak bir mavilik gosterecek, sasirmayin! Kayaliklara dogru uzandiginizda da cesit cesit balikla kovalamaca oynayabilirsiniz. Suphesiz ucuz bir tatil olacak, yillarca gelisen ucuz tatil kulturu ve biriken paranizla uzuuun bir dunya seyahatine cikabilirsiniz ( sekil 1-A: leylekleylek, ;). En guzeli ise sadece size ozel ve herkesin tercih etmedigi ozel bir tatili yasiyor olursunuz.

Hamaklari unutursaniz uzulursunuz!

Oldu ki bu oneriyi dikkate aldiniz. Nasil mi gideceksiniz? Datca otobusune binip Inbuku sapagi diyeceksiniz, onlar sizi indirecek. Oradan koya kadar 3-4 km yol yurursunuz bayir asagi. Ama tasidiginiz esyaya gore gidis-donus terletici olabilir. Kulubeye kayit yaptirmayi da unutmayin. Araba ile gidecekseniz, Datca yonune dogru giderken (zaten tek yol var Marmaris’ten Datca’ya) Cubucak Kamp Alani’ni gordukten sonra virajli bir tepe tirmanacaksiniz. Tirmandiktan hemen sonra solda bir tabelada ayrimi goreceksiniz “Inbuku Orman Kampi” diye, o yoldan girdikten 1 km sonra giris kapisiyla karsilasacaksiniz. Kulubede kaydinizi yaptirdiktan sonra sola giden yola devam edeceksiniz kamp icin geldiyseniz, saga giden yol gunubirlikciler icin olan koya gider.

Simdi bu kadar ovduk, onerdik ve reklam yaptik ama icime de ufak bir korku dusmedi degil hani. Duzenli takip eden 200-250 kadar okuyucumuz ve haftalik 1000’i gecen konar-gocer okuyucumuz var :). Bu mesajla kime ulastigini bilemiyor insan. O yuzden bazi ince noktalara dikkat cekmek istiyorum. Ne oranin bakirligini bozmak ne de rahatsiz edici davranislara sebep olmak istemem.

Yere bir izmarit tanesi bile atmayan kampin duzenli misafirleri gibi butun copleri torbalamak ve her gece uyumadan evvel cop romorkune atmak caiz olan. Ama siz iyisi mi hic sigara icmeyin :). Gece yavru yaban domuzlari gelip torbalari karistirir eger ortalikta birakilirlarsa, burunlarina taktilar mi torbayi yirtana kadar butun kampi gezip copu dagitirlar (korkacak birsey yok, cadira dadanmazlar).

photo by ebru

Bagira cagira sarki soylemeyi sevmez kimse orda ama makaminda sakin sakin soyleyeni, taskinlik yapmayani da taslamazlar kumsaldaki raki masasinda. Efkar yeri degil, dinlence yeridir. Gecenin yarisinda cakir kafayla denize girmek gibisi yoktur (bogulmayacaginizin garantisini iskelede birakmakta fayda var), iskeleden onlarca defa atlayarak insanlari rahatsiz etmedigin muddetce. Unutmamak lazim cadir dedigin bir bez alti ustu ve emin olun gece o kadar sessiz bir yer olur ki orasi kumsalda yanan mangalin citirtisi bile onlarca metreden rahatlikla duyulur.

Eger gectigimiz eylulden bu yana agir bir degisiklik yasamadiysa, degil Turkiye’nin dunyanin en iyi yerlerinden biridir Inbuku dogru zamanda gidildiginde. Oraya gitmek sabir ister, doga sevgisi ister, ozveri ister, aliskanlik ister. Belki de bizim aldigimiz zevki vermez size. Bizimki nacizane bir oneri.

photo by canberk

Gectigimiz eylul ayinda kibristan gelen kuzenim, karayiplerden gelen manevi kardesim, cicegi burnunda yeni evli diger manevi kardesim, gezgin annem ve bir cok diger kardeslerimle 3 gunluk tatil icin bile olsa usenmeyip 2 araba, 10 kisi, 1000km yol katedip oraya gittik ve hayatimizin en guzel tatillerinden ilk uce oynar kalitede bir tatil yasadik. Orasi bu derece onemli ve guzeldir hani.
Cadiriniza birer leylekleylek yazisi yapistirirsaniz birbirinizle de tanisma firsatiniz olabilir belki :).

Sevgiler ve iyi tatiller,

As & Re

Bu yazı hazırlık, yazı-yorum içinde yayınlandı ve , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

8 Responses to Leyleklerden tatil onerisi

  1. Serdar dedi ki:

    Haha! 5 eylülde ramazan bayramından sonra tatile çıkıyorum! Mutlaka uğrucam :)))

  2. Uğur dedi ki:

    hobaaa süper bir yer burası. kamp tutunları kaçırmasın derim..

  3. Mustafa Tece dedi ki:

    ÇAMLIYAYLA DAHA GÜZEL LAK LAK ÇI LEYLEKLER.İNSANLARA ŞAKA YAPAR GİBİ.NE GÜZEL GÜLÜMSETİYORSUNUZ.NEŞENİZ BOL OLSUN.İYİ MACERALAR öpüldünüz.BAAN.

  4. Birce Doğukan dedi ki:

    Bayramda bizde oradayız leylekler.. Akşam alacakaranlıkta başlayan hoş sohbetimiz, gecenin karanlığı, rakı ve en güzel nağmelerden seçmelerle devam ederken sizin de kulaklarınızı çınlatacağız mutlaka.. :) Gönül istiyor ki sizde bizimle olun ama.. Zaten dostlar arasında değil midir insan, dostları içindeyse..?? :)

  5. Mehmet bayrak dedi ki:

    Öneri cok guzel de siz yokken nasil olacak.

  6. Şafak dedi ki:

    Belki ramazan ortasında arkadaşlarla bir daha çıkarma yapacağız inbükü koyuna :) ama işte acaba ne derece kalabalık olur orasını öğrenmek lazım bir şekil.

  7. bru dedi ki:

    sana da 10 üzerinden 1… inbuku reklami caiz degildir bilmiyor musun bunu :p

  8. maxmajestic dedi ki:

    Harika bir tanıtım yazısı olmuş, Daha önce yakınından geçip de merak ettiğim ama araştırma fırsatı bulamadığım bu yer hakkındaki bu bilgilerden sonra Türkiye’ye döndüğümde gideceğim yerlerden birisi olacaktır. Bence bu yazıyı gezi dergilerinden birine gönderirseniz daha geniş bir kitle böylesi güzel bir yeri ben gibi keşfetmiş olur.

Yorum bırakın